Benvinguda i treball de responsabilitats amb perspectiva de gènere

publicado en: La Federacio | 0

Us presentem el protocol d’acolliment i inscripció, on s’aclarir a totes les persones adolescents que vagen a acudir als nostres projectes, què és exactament el que fem:

  1. Cal explicar que es tracta d’un projecte d’educació en el temps lliure. En el cas de tindre lloc físic cal remarcar que l’espai no és un lloc on s’acudeix només a passar l’estona, si no un espai en el qual totes tenen l’obligació d’esforçar-se perquè l’espai millore (el local, les seues activitats, la convivència).
  2. Explicar que es tracta d’un lloc alternatiu al consum de drogues, en el qual, no sols no es pot consumir, sinó que no es pot vindre després d’haver consumit.
  3. També (encara que sapiem que això es complirà amb dificultat, per tractar-se d’adolescents), que cada persona que decideix “apuntar-se” ho faça per a realitzar alguna activitat concreta (el que obliga a tindre una oferta inicial d’activitats, que la podem haver tret de l’enquesta per a recollir idees que hem fet en els instituts de la zona). Aquest “apuntar-se” a activitats, al principi pot ser un “m’agradaria fer….”, o una cosa obligatòria, si es tracta d’un grup d’adolescents més majors o que porten temps ocupant l’espai.

Aquest primer moment de contacte del monitor/a amb les persones components del grup, posterior a la captació, ha de permetre també un tanteig de possibles capacitats i apetències, quant a assumir responsabilitats futures dins del projecte.

En quant al treball de responsabilitats, cal prendre mesures concretes de treball de gènere en les nostres intervencions.

Enfoquem aquest protocol per a tots els projectes que eduquen en fase 0, 1 i 2 d’hàbits de participació.

La forma VA A SER MOLT CONCRETA, a partir d’enguany mesurarem les vegades que ha hagut CANVI DE ROL DE GÈNERE en les 4 responsabilitats següents:
– responsable de manteniment (rol habitual exercit per home)
– responsable de torns de neteja (rol habitual exercit per dona)
– responsable de nevera (rol habitual exercit per dona)
– responsable de berenars (rol habitual exercit per dona)


Cada responsable té 25 moments potencials de treballar la responsabilitat (un setmanal, contant setmanes hàbils del curs).


La forma de mesurar l’impacte de gènere de cada projecte serà numèrica, sobre 100 (segons les dades que s’haja introduit a la app SOCIE, en la pantalla 5 de treball amb responsables).

La primera cosa que cal fer és que en les 4 tasques anteriors, sempre hi haja un responsable del sexe NO HABITUAL. En manteniment, sempre una XICA, i en torns de neteja, nevera i berenars sempre un XIC.

En les tasques anteriors que això ocòrrega, la app ens permet saber el nº de moments que s’ha treballat segons el que introduiu cada projecte en la app pantalla 5.


Si tens les 4 tasques amb canvi de rol, i les tasques s’han fet 25 vegades cadascuna, el treball de l’impacte de gènere del projecte serà de 100%. A mesura que baixen estes vegades, baixarà un punt per vegada.

Exemple en fase 1 en un centre fictici:

– tasca de manteniment feta:

3 vegades per Maria, 2 vegades per Jan, 1 vegada per Rosa, 7 vegades per Miguel, 4 vegades per Judit, 3 vegades per Vera.

– tasca de torns de neteja feta:

1 vegada Pol, 3 vegades Paula, 1 Fran, 4 vegades Diego, 1 vegada judit, 1 vegada Álvaro, 5 vgades Lluis.

– tasca de nevera:

 3 vegada Enric, , 10 Joan Pau, 5 vegades Juan, 1 vegada Lydia, 4 vegades Álvaro, 1 vegada Lluis, 1 vegades Carmen, 3 vegades Vera

– tasca de berenars:

 5 vegada Martí, 3 vegades Consuelo, 1 Fátima, 5 vegades Ramon, 3 vegades Bernat, 5 vegades Sonia, 9 vegades Sebas.

Grau de foment de la cultura d’igualtat en el Centre ficitici (calculat a final de curs):

total: 68%

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.